Goed filmen met jouw telefoon!

Goed filmen met jouw telefoon!

De technische ontwikkelingen staan alles behalve stil. Met de camera’s die tegenwoordig al op de high-end telefoons zitten kun je zelfs gave 8K “short films” maken en editen met de apps op de telefoon. Omdat deze apps soms echt al zeer eenvoudig zijn in de omgang, maar toch geweldige prestaties kunnen leveren komt het maken van een filmpje voor jouw bedrijf of organisatie al snel binnen handbereik.

In deze blog neem ik je stap voor stap mee in het maken van een filmpje voor jouw bedrijf of organisatie. Je krijgt tips en trucs om jouw video tot een succes te maken.

De video instellingen op jouw telefoon

Belangrijk zijn de instellingen op jouw telefoon. Stel jouw telefoon in op Full HD (1920×1080) of bijvoorbeeld 4k, 8K of UDH (ultra HD). Op zich hoeft het formaat niet zo groot te zijn, maar stel dat je nog digitaal wilt inzoomen is dit wel aan te raden.

Het aantal frames per seconden (fps) is vaak ook nog in te stellen. Om normaal te filmen heb je 25 of 30 fps nodig. Wanneer je de film wilt vertragen voor een slowmotion, dan is 60 fps een aanrader.

Deze instellingen zijn voor Android te benaderen via de camera app. Bij iOS zul je deze vooraf moeten instellen via de algemene instellingen.

Denk de video door of maak een script

Om niet in de knel te komen tijdens het editen, dingen te vergeten of onvoldoende  belichten maak je van te voren een plan. Je kunt de gehele opname scripten, maar dat gaat vaak ten koste van de spontaniteit van de video. Je moet goed in de gaten blijven houden dat je weet wat je precies wilt opnemen en wat je wilt zeggen.

In de edit is een script of doordacht plan ook erg handig. Het is dan een kwestie van de juiste fragmenten opzoeken en achter elkaar monteren. Wanneer je nog niet doordacht hebt wat je wilt laten zien, dan zal de edit je meer tijd kosten en wellicht niet het juiste resultaat opleveren.

Gebruik accessoires

Welke accessoires gebruik je nu bij het opnemen van een filmpje via de telefoon? Echt een “must have” is een externe microfoon voor de telefoon voor een veel betere geluidsopname. Des te beter het geluid klinkt, des te beter de professionele uitstraling.

Er zijn ook diverse statieven, houders en stabalizers te verkrijgen voor het filmen met jouw telefoon. Zo krijg je meer grip jouw telefoon, stabiliseer je het beeld en maakt bibberend/bewegend beeld verleden tijd.

De verlichting is ook erg belangrijk, maar niet echt een noodzakelijke accessoires. Over de belichting gaan we het later in deze blog nog hebben.

Tips & trucs

 • Film stabiel, rustig en film in horizontale stand.
  • De telefoon met beide handen vasthouden of gebruik een stabalizer.
  • Horizontaal filmen is noodzaak. De beelden kun je altijd bijsnijden naar een gewenst (vierkanter) formaat. Verticaal gefilmde beelden verbreden is onmogelijk.
 • Loop naar de te filmen onderwerpen toe en gebruik de zoom niet.
  • Inzoomen kan verslechtering van de beeldkwaliteit als gevolg hebben.
 • Controleer wat er gebeurt
  • Voorkom vervelende onderwerpen, voorwerpen in de achtergrond van het geschoten beeldmateriaal.
  • Voorkom nare of afleidende (achtergrond) geluiden op het beeldmateriaal.
  • Zorg dat vingers uit beeld blijven en voorkom dat je per ongeluk aan de instellingen op de telefoon zit of de opname vroegtijdig stopt.
 • Let op het licht & de belichting!
  • Houd altijd rekening met de belichting. Normaal gesproken film je met het licht (de zon) mee. Film je tegen het licht in dan krijg je donkere silhouetten en maar zeer weinig details. Je kunt ook met het licht en de inval van het licht spelen door verschillende effecten te creëren.
  • Ring lights zijn tegenwoordig enorm in trek. Deze zijn ook inclusief telefoon standaarden te krijgen, maar ook als clip-on verlichting. Bij filmen in relatief donkere ruimtes is externe verlichting aan te raden. Zonlicht doet het ook altijd nog prima.
 • Film altijd meer dan nodig is!
  • Start jouw opnames op tijd en voorkom dat je een deel mist doordat de opname te laat is gestart.
  • Film altijd meer dan je nodig hebt. Zo voorkom je problemen in de edit. Maak tussenshots, impressie beelden, close-ups en film langer dan je in eerste instantie denkt. Dit maakt het editen veel makkelijker.
 • De edit/nabewerking
  • Om van meerdere video’s een film te maken is een videobewerking-app nodig. Gelukkig is er genoeg keuze uit gratis en betaalde ­software. Magisto is een makkelijke app, die automatisch met een paar schermtikken een film maakt van videobeelden, compleet met geluid, muziek en overgangen. Cute Cut is ingewikkelder te bedienen, maar hiermee hou je wel het montageproces zelf in de hand. Deze app werkt met drag-and-drop (slepen en loslaten). Ook imovie van iOS is een prettige app om mee te werken.